Bryndza je akýmsi symbolom Slovenska. Keď k nám chodili známy Maďari na lyžovačku, vždy sa najviac tešili na slovenskú bryndzu. Lyžovačka bola iba akási zámienka :) Je však tento produkt zdraviu prínosný pre náš organizmus? Alebo je to iba úplne obyčajný plnotučný syr, ktorý je iba zbytočne predražený?
Poklad Slovenska ? Fakt, či mýtus ?
Ak si myslíš, že bryndza je zdraviu prospešná, máš pravdu. Bryndza je doslova hotový unikát a naša malá krajina môže byť právom hrdá, že má taký obrovský poklad - klenot. Všetky benefity a dokonca aj tie, o ktorých si ani len netušil prezradím už v nasledujúcich riadkoch.
Mnohí ho nazývajú dokonca ako biele zlato. V čom je však bryndza taká výnimočná a ako sa vôbec dostala do našich končín ? A čo je vlastne tá bryndza?
Čo je to bryndza ?
Bryndza - (po latinsky vulgo Burenda) je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku. Konzumujú ju aj v Rakúsku, Bavorsku, Česku a pod.
Trocha histórie
Prvé písomnosti o bryndzi boli už v roku 1787 v Detve. A nielen tu, ale aj vo viacerých mestách na Slovensku vznikli bryndziarske manufaktúry. V dnešnej dobe najznámejšia a stále funkčná bryndziareň je vo Zvolenskej Slatine a bola ako druhá na Slovensku založená Jánom Vagačom v roku 1797.
Mala som to šťastie, že s majiteľom tejto bryndziarni som sa dokonca aj osobne spoznala (trénuje so mnou vo fitku) a keď sa mi podarí, natočím video priamo s nim a v zákulisí výroby.
Bryndza: Supermarket verzus Salaš
Bryndza zo supermarketu a poctivá zo salaša je rozdiel, ako keby si tankoval namiesto kvalitného benzínu do auta úplne ten najlacnejší a riedený benzín s lacnej benzínky. Je paradoxom, že ľudia do auta investujú to najlepšie, no do seba dávajú doslova odpad, čo je smutné.
Bryndzu treba konzumovať výlučne tzv. nepasterizovanú (tepelne neupravovanú). Žiaľ, bežne v obchodoch dostať iba pasterizovanú (tepelne upravenú) a navyše extrémne presolenú a plnú konzervačných látok, čím stráca úplne na hodnote a je z nej iba akási hmota. A akoby toho nebolo dosť, miešajú ju spolu s kravským syrom, pretože je lacnejší a výrobcovia majú vyššie zisky.
Pravú poctivú bryndzu dostať od súkromníkov priamo zo salaša. Nepasterizovaná znamená, že si v sebe zachovala všetky probiotické kultúry, pretože v nej nájdeš zdraviu prospešné baktérie, ktoré sú doslova liekom pre Tvoje trávenie a správnu funkciu čriev.
Zaujímavosť - už 1 gram bryndze obsahuje vyše 1 miliardu mikroorganizmov.
Tučná bryndza na chudnutie a zníženie cholesterolu?
Keďže bryndza je plnotučný syr, mnohí sa ho boja, pretože si myslia, že z neho priberú a zvýši sa im cholesterol v krvi. No paradoxom je, že pôsobí úplne opačne - využíva sa nielen pri chudnutí či formovaní postavy, ba dokonca bolo vedecky dokázané, že znižuje cholesterol v krvi. Už aj kulturisti či fitnessáci zaradili do svojho jedálníčka bryndzu a to nielen kvôli kvalitnému obsahu bielkovín. Bryndza obsahuje totiž špeciálnu látku v sebe, tzv. konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá doslova bráni ukladaniu tukov, čo je zaujímavé.
Starý mýtus hovoril o tom, že tučné výrobky zvyšujú cholesterol, no zaujímavé je, že potraviny, ktoré obsahujú cholesterol, tak v skutočnosti cholesterol vôbec nezvyšujú.
A to ešte nie je zďaleka všetko, ako Ti môže pomôcť bryndza...
40 dôvodov, prečo konzumovať bryndzu
- znižuje škodlivý cholesterol v krvi,
- podporuje formovanie postavy a chudnutie,
- má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva,
- má antioxidačné účinky,
- účinne podporuje trávenie,
- je zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, vitamínov B-komplexu, konjugovanej kyseliny linolovej,
- dokonca obsahuje aj vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, vitamín B a E, lecitín,
- znižuje hladinu cukru v krvi,
- neobsahuje alergén laktózu - mliečny cukor, ideálna alternatíva syra pre ľudí s intoleranciou laktózy,
- chráni pred civilizačnými ochoreniami,
- je prírodné probiotikum,
- znižuje alergické reakcie a lieči aj astmu,
- lieči pečeň,
- chráni pred zubným kazom,
- zvyšuje vstrebávanie vápnika v tele a iných minerálov,
- chráni pred rednutím kostí,
- koriguje inzulín v tele, ideálna aj pre diabetikov,
- chráni pred cukrovkou,
- zvyšuje imunitu,
- znižuje krvný tlak,
- prevencia proti cievnym ochoreniam,
- lieči srdcovo cievne ochorenia,
- má antisklerotické účinky,
- obsahuje zdravé mastné kyseliny s krátkym až stredne dlhým reťazcom, ktoré sú ideálny zdroj pre naše vnútorné orgány,
- obsahuje dokonca aj ideálny pomer Omega 3 a 6 mastných kyselín,
- je najstarším syrárskym výrobkom na Slovensku,
- je účinná na liečbu atopického exému,
- lieči zápalové ochorenia,
- je všestranná v kuchyni,
- čistí krv,
- je prírodné antibiotikum,
- posilňuje činnosť srdca,
- pozitívne vplýva na žily, tým predídeme kŕčovým žilám,
- chráni pred mozgovou príhodou,
- ideálna potravina aj pre deti vo vývoji,
- chráni pred hepatitídov,
- vďaka nej sa zbavujeme škodlívých látok z tela von,
- má vysoko sýtiaci efekt,
- pravidelnou konzumáciou predídeme konzumácii liekov,
- je ľahko stráviteľná.
Pikošky na záver: je májová bryndza skutočne najlepšia?
Hovorí sa, že májová bryndza je úplne tá najlepšia a najkvalitnejšia. Prečo? Lebo po zimnom spánku sa príroda prebudila, trávička začala kvitnúť a ovečky sa začali pásť na zelených lúkach, začali konzumovať zdravé a zásadité bylinky plné vitamínov, ktoré sa zobrazia aj vo finálnych produktoch na salaši.A čo bryndzové halušky? Však to je naše národné jedlo a tiež je tam bryndza !
Bryndzové halušky sú už iná kapitola. Keďže halušky sú vyrábané z bielej múky, ktorá dramaticky zvyšuje hladinu cukru v krvi a v jednej porcii zkonzumujeme veľa jednoduchých sacharidov, navyše ak si k tomu doprajeme ešte aj bryndzu, je to už riadna kalorická bomba.Ľudia si myslia, že priberajú z "tučnej" bryndze v tomto prípade. No opak je pravdou. Trik spočíva v tom, že pokiaľ skonzumujme za deň veľké množstvo sacharidov a do toho si dáme ešte aj tuky (hoci aj zdravé), telo nevie inak zúžitkovať toľko energie než uložením do tukových vankúšikov.
No pokiaľ si ich raz za čas doprajeme, nič sa nestane a telo nám to odpustí :)
Samozrejme, veľa záleží aj od toho, aký sme somato-typ, metabolický typ, ako nám metabolizuje makroživiny a pod.
Záver
A čo Ty ? Konzumuješ občas bryndzu ? Na aký spôsob ju máš najradšej? Napíš kľudne dolu do komentárov, aby sme sa navzájom inšpirovali a obohatili.V kuchyni má skutočne všestranné využitie. Je možné ju pripraviť aj do nátierok, pomazánok, do polievok, omáčok, šalátoch, na zdravý chlebík alebo len tak, s pažítkou a zeleninkou.
Prajem dobrú chuť a hlavne zdravý, dlhoveký život, priatelia!
Čítaj tiež: POZOR! 20 vecí, ktoré ľudia najviac ľutujú na smrteľnej posteli! Robíš ich aj TY ? (2. ČASŤ)
Andrea Urbašíková
Kouč, Certifikovaná Lektorka psychológie Neuro-Linguistického Programovania (NLP Practicioner), Školiteľka, Fitness-motivátorka, Foto-modelka, Organizátorka spoločenských podujatí a Autorka idey: "Zdravé telo, zdravý duch."
"Pokiaľ si v Tvojom živote pomohol aspoň jednému človeku, tak Tvoj život má zmysel."
(Muhammad Ali)
Andrea Urbašíková
Kouč, Certifikovaná Lektorka psychológie Neuro-Linguistického Programovania (NLP Practicioner), Školiteľka, Fitness-motivátorka, Foto-modelka, Organizátorka spoločenských podujatí a Autorka idey: "Zdravé telo, zdravý duch."
"Pokiaľ si v Tvojom živote pomohol aspoň jednému človeku, tak Tvoj život má zmysel."
(Muhammad Ali)
"Pokiaľ si v Tvojom živote pomohol aspoň jednému človeku, tak Tvoj život má zmysel."
(Muhammad Ali)
Výborný článok :) Ja robím halušky z batátov a špaldovej celozrnej múky, alebo prisypem aj trochu iných drohov múky a potom je to o inom :)
OdpovedaťOdstrániť